sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Ennen polttamista

Älä hehkuta "vanhoja hyviä aikoja". Älä haahuile utopistisilla tulevaisuudenkuvilla. Tarkkaile muiden ajatuksia, puhetta ja toimintaa - ja ota opiksi! Sitten olet hyvä ihminen ja kansalainen.

Kuka on kerettiläinen? Toisinajattelija, vastarannan kiiski, kapinallinen. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta yhteistä kerettiläisille on valtavirran ajattelusta poikkeaminen, itsestäänselvyyksien kyseenalaistaminen ja näkymättömän tekeminen näkyväksi. Kerettiläinen ei niele itsestäänselvyyksiä purematta ja kysymättä perusteluja. Kerettiläiselle ei riitä vain yksi näkökulma, vaan hän suhtautuu siihen lähtökohtaisesti kriittisesti ja haluaa etsiä vaihtoehtoista ymmärrystä ja toimintatapaa.

Saanko lopulta kerettiläisen leiman, vai edustaako ajatteluni sittenkin vain "maalaisjärkeä" - tai "kaupunkilaisjärkeä", kuten nykyisin kuulee kaupunkilaisten yhä useammin korjaavan - jää nähtäväksi. Vaikka kukaan ei lukisikaan tätä blogia, aion silti esittää omat näkemykseni - siihen meillä kaikilla on oikeus. Kommentit ovat tervetulleita, sillä toisenlaisten näkökulmien kauttahan omakin ajatteluni toivottavasti kehittyy. Ei kuitenkaan teloiteta toisiamme, jotta kasvumme voisi jatkua.

Täydellinen yksimielisyys ei ole aina tavoiteltavaa vaan pikemminkin epäilyttävää. Yhdyn tähän Juha T. Hakalan blogissaan esiintuomaan ajatukseen ja haluan itsekin hyristellä Alfred P. Sloanin mainiota toteamusta: "Ymmärtääkseni olemme yksimielisiä asiasta?...Siinä tapauksessa ehdotan, että siirrämme asian käsittelyn ensi viikkoon, jotta jokaisella on aikaa kehitellä eriäviä mielipiteitä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti